Jezelf kwijt geraakt in een destructieve relatie      

Heb je het gevoel dat je jezelf bent kwijt geraakt in je relatie, werk of sociale omgeving? En denk je dat het je eigen schuld is of dat jij iets heel erg fout doet? Dan kan het zijn dat je in een relatie zit waarbij de andere partner nogal dominant en egoïstisch is en vergeet dat jij er ook nog bent en dat jij er ook mag zijn. Het lijkt erop dat je partner alles beter overziet dan jij, dat hij sterker is en alles beter weet dan jij. Je raakt onzeker over jezelf en voelt je snel schuldig en in de war. Als je kritiek hebt op je partner dan kan hij met woede naar je uitvallen, terwijl jij het opbouwend bedoelde. Uitleg van je goede bedoelingen komt echter niet aan of wordt verdraait. Dat noemen we wel de narcistische dynamiek. Hoe je partner zich laat zien is echter een opgeblazen versie van zichzelf. Hij is zichzelf al veel eerder kwijt geraakt dan jij. Het is meer een façade die hij laat zien. Hieronder zit een persoon die vroeger als kind te weinig bedding heeft gehad of juist teveel is vertroeteld en daardoor te weinig autonomie heeft ontwikkeld. Hierdoor heeft hij zichzelf niet kunnen ontdekken en kunnen opbouwen. Het resultaat is een bang jongetje of meisje die weinig contact met zijn echte Ik heeft. Dit zijn heel enge gevoelens die hij/zij zoveel mogelijk uit de weg gaat. Zodra hij in een situatie komt waarbij hij zich de mindere voelt of zijn gekwetste Ik word geraakt, dan zal hij die gevoelens zo snel mogelijk buiten zichzelf willen plaatsen omdat deze gevoelens veel angst en spanning oproepen. Dit noemen we projecteren. Hij gaat degene die emotioneel het dichtstbij staat, vernederen. Zo brengt hij de spanning die kwetsbaarheid bij hem oproept, over naar jou en draag jij de gevoelens die daarbij horen. Tenminste als jij deze gevoelens van hem of haar overneemt. Je kunt leren om dit niet meer te doen en je daartegen te wapenen.

Je kunt je door dit gedrag van je partner aan banden gelegd voelen. Je voelt je niet meer vrij om jezelf te zijn, te doen wat jij wilt en verlies je eigen mening. Je eigen zelf. Mensen die deze eigenschappen hebben van domineren, egoïsme, opgeblazenheid en vaak ook agressie, uiten dat niet alleen in hun partner relatie of hun ouderschap. Daardoor kun je deze mensen overal tegenkomen. Dus in je gezin, werk, kerk, buren enz. Het is niet altijd zo eenvoudig om het contact met deze mensen te vermijden of om op een goede manier met hun gedrag om te  gaan. Het is echter wel belangrijk om de oorzaak van hun gedrag te doorgronden en jezelf daar weerbaar tegen te maken. Dan doorbreek je de narcistische dynamiek.

Het zijn vaak heel aantrekkelijke mensen, ze zijn dynamisch en laten zien dat zij de kar wel kunnen trekken. Ze zijn vaak avontuurlijk ingesteld en op het eerste gezicht heel sociaal. Ze kunnen namelijk een groep mensen makkelijk de hele avond vermaken. Dit kan hij echter hoofdzakelijk waarmaken in relaties die vrij oppervlakkig zijn. In het eigen gezin is dat veel moeilijker. Hoe ga je dan met deze personen om? Hoe kun je dichtbij jezelf blijven en jezelf niet kwijtraken terwijl je toch in contact met hem bent? Hoe vind je het zicht op jezelf weer terug als je deze bent kwijtgeraakt? Dit zijn heel belangrijke vragen voor jezelf en voor de rest van het gezin. Wil je de pijn verwerken die deze problematiek met zich meebrengt en jezelf terugvinden en op een juiste manier je leren verhouden t.o.v. mensen die dominant, egoïstisch, agressief en weinig inlevingsvermogen hebben? Dan zou je een afspraak met mij kunnen maken.

Ik heb jarenlang ervaring met mensen die binnen hun relaties te maken hebben gehad met mensen met narcistische problematiek. Daarnaast heb ik een cursus gevolgd bij de Stichting ‘Het Verdwenen Zelf’.